zaterdag 8 november 2014

Zuurdesem ( een z,g.Starter) zelf maken.

Zuurdesem( een z.g. starter) maken

Wat is het toch leuk om zelf dingen te maken. Neem nou zoiets natuurlijks als gist. Die komt gewoon in de lucht voor. Ga je hem vangen en te eten geven dan kan hij voor je gaan werken. Hij laat dan zomaar je brood rijzen! Je moet er wel even iets voor doen, maar als hij eenmaal werkzaam is kun je er lang van genieten.  


Dag 1: neem een schone jampot en doe daar 100 gram water in met 75 gram bloem en 25 gram roggemeel. (Rogge bevat veel bacteriën die snel aan het werk gaan). Roer met een schone lepel door. Doe een elastiek om de pot ter hoogte van de bovenkant van de starter om de veranderingen op te merken. Zet hem met een los er op gedraaid deksel weg bij kamertemperatuur.

Dag 2:Als je geluk hebt zie je al wat bubbels in je mix. De geur is minder lekker, een beetje muf. Voed de starter met  25 gram bloem, 25 gram rogge en 50 gram water. Roer flink door zodat er lucht bij komt. Zet weer 24 uur afgedekt weg bij kamertemperatuur.

Dag 3: Er moet wat activiteit te zien zijn. Is dat niet het geval gooi dan de helft van de inhoud van de pot weg en herhaal de stappen uit dag 2. Als je mix wel actief is doe dan het volgende: neem 50 gram van de starter en voedt hem met 75 gram bloem, 25 gram rogge en 100 gram water. Dit doe je om de schadelijke bacteriën en de ontstane alcohol uit je starter te halen en hem te verfrissen. Goed roeren en weer wegzetten.

Dag 4: De starter moet nu actief zijn, je kunt hem alleen nog niet gebruiken.
Gooi weer de helft van de starter weg ( lijkt zonde, maar het zit nog vol met gas en bacteriën die je niet wil hebben). Voedt de starter met 25 gram bloem, 25 gram rogge en 50 gram water. Goed roeren en met een los aangedraaid deksel wegzetten.

Dag 5: Je starter moet zich nu na elke voeding verdubbelen en zal lekker ruiken. Als dat niet het geval is blijf je de stappen uit dag 4 herhalen tot hij goed is en lekker fris ruikt. Dit kan best wel eens een paar dagen duren.
Is hij goed, dan kan je hem roeren en in de koeling bewaren. Wel elke dag even kijken of het goed gaat. Ruiken en kijken is belangrijk.

Dag 10: Hoera! je starter is klaar om mee te bakken! Veel bakplezier!Bijzonderheden:
Staat er grijzig water boven je starter roer dit er dan gewoon doorheen, laat het een paar uur staan en kijk weer. Dit grijzige water kan geen kwaad, het is licht alcoholisch.
Heeft de starter een andere kleur – roze of groen oid – gooi dan alles weg en begin opnieuw. De slechte bacteriën hebben dan de macht overgenomen. Dat kan helaas gebeuren.


. 

1 opmerking:

  1. Hoi Liz,

    Ik ga zuurdesembrood het in het nieuwe jaar proberen, ik heb je blog opgeslagen in m'n leeslijst. Ik bak nu nog met gist.

    Groetjes Anita Dokter

    BeantwoordenVerwijderen