zondag 21 juli 2013

Lofzang op zelfgebakken brood.

Waarom zelf je brood bakken? Kost dat niet veel tijd? Is dat niet veel werk? Is dat wel lekkerder?
Nee, het kost niet veel tijd. Wel veel geduld. De tijd die het kost zit hem in de tijd dat rijzen duurt. Hoe langer de rijstijd duurt hoe lekkerder het brood wordt.
Dus is plannen belangrijk.
Maar onthoud: rijzen kun je altijd vertragen door koelen. Heb je toevallig geen tijd zet je het gewoon in de koelkast. Het rijst nog wel door, maar het duurt wel langer voordat het helemaal volrezen is.
De minimale tijdsduur om brood te bakken is 3 uur. Als je dus om 9 uur begint heb je dus voor lunchtijd vers brood of broodjes.
Is het veel werk? Soms wel. Maar dat wil je dan zelf. Afwegen, kneden, 1e rijs, doorslaan, 2e rijs, vormen en afbakken zijn de minimale handelingen die je moet doen.
Lees je recept dus goed, kijk naar de tijden die het vraagt en plan dan je baksessie. Natuurlijk kan de rijstijd afwijken, het deeg is altijd leidend, niet de tijd.
Belangrijk is ook dat je de mogelijkheden van je oven kent. Dat leer je het makkelijkst als je regelmatig bakt.
Door blogs als deze en vele anderen te lezen en te volgen leer je ook truuks en krijg je tips over vocht toevoegen, afdekken al iets te bruin dreigt te worden enz. enz.
Is dat wel lekker?
Ja, het is veel lekkerder dan het brood dat je bij de bakker koopt. In het begin zal het misschien mislukken en / of niet lekker smaken. Maar oefening baart kunst. Ik ben nu bijna een jaar bezig en ik leer nog iedere keer van elk brood dat ik bak.
Het brood van de "warme bakker" mag dan nog weer beter zijn dan dat van de supermarkt, maar jij weet precies wat er in je brood zit.
Ook het feit dat je met bloem, water , zout en een hete oven heel lekkere dingen kan maken is natuurlijk erg leuk.
Spelen met smaken, spelen met deegsoorten, spelen met rijstijden en vaardigheden aanleren is een prettige bezigheid.
Ik vind het mooi om te zien dat deeg reageert op tijd. Dat het deeg andere dingen doet als je het koel laat rijzen. Dat er prachtige gasbellen ontstaan in je deeg. Dat deeg dus een levend organisme wordt omdat je er desem aan toevoegt en dat er smaak en geur aan komt.
De vaardigheid om het deeg op een mooie manier in te snijden ( te slashen), zodat het brood dat je bakt niet scheurt, maar dat het in de oven nog wat hoger rijst. En dat het best lang duurt eer je dat een beetje kunt :-)
Dat er veel verschillende vormen aan deeg gegeven kunnen worden en dat je brood met veel verschillende smaken kunt combineren.
Kortom, koop een pak bloem en ga experimenteren.

Binnenkort je eigen brood, echt Lekker!

( en vragen staat vrij! mail gerust)