zaterdag 13 april 2013

Basisbrood, gewoon lekker.


Heb je zin om lekker brood te bakken,  probeer dit dan maar eens.  Het kost niet te veel tijd en je hebt voor minstens 4 dagen brood.
Je hebt nodig: een kilo  tarwemeel,  650 gr lauw water, 1 blokje verse gist of 2 zakjes droge gist en 18 gram zout.
Stort het meel in de kom van de mixer,  maak een kuiltje in het meel en verkruimel de gist of doe de inhoud van de zakjes gist in het kuiltje.  Zet de mixer aan een giet langzaam het water er bij.  Laat een kwartier rusten.  Zet de machine weer aan en voeg tijdens het draaien het zout toe.  Zet de mixer hoog en mix alles tot een samenhangende bal die van de wand loskomt.  Mix 10 min.
Doe de bal deeg in een met olie ingevette kom om hem te laten rijzen.  De kom moet vrij rechte wanden hebben om de rijs goed te laten verlopen. Zorg er voor dat de hele bol met olie bedekt is. Zet hem 2 uur afgedekt op een lauwe plek (oven! ). Stort het gerezen deeg op een bakmatje of aanrecht en druk het plat. Schuif je handen onder de deeglap en trek voorzichtig een derde deel naar opzij. Ga wat hoger en doe hetzelfde en doe dat ook met het laatste deel. Vouw het deeg op als een envelop,  draai een kwartslag en doe hetzelfde.  Deel het deeg in twee├źn.  Maak een bal voor een rond brood of druk het deeg plaat en rol het vanaf de bovenkant op en leg het met de naad naar onder in een vooraf ingevette vorm.  Laat het deeg 3 kwartier afgedekt rijzen.  Warm de oven voor op 230 graden,  neem een schaar of een heel scherp mes en geef wat knippen of sneden in de bovenkant van het brood.  Dit voorkomt het scheuren van het deeg als het nogmaals gaat rijzen als het in de hete oven terecht komt.  Zet een vuurvast glas of schaaltje met water bij het brood in de oven en bak het brood in 40 minuten gaar en bruin.  Haal het water een kwartier voordat de baktijd afloopt er uit. Het brood is gaar als je op de bodem van het brood klopt en het hol klinkt.  Is het brood niet gaar dan zet je het nog even in de oven terug.