zondag 16 november 2014

Verdraaid brood

Vorm geven aan brood is erg leuk. Je moet dan zorgen dat de hydratatie van je brood -de vochtigheidsgraad van je deeg - niet al te hoog ligt. Een normaal brood zit tussen de 60 en 70% hydratatie. Met dit deeg kun je spelen met vormen. Vlechten met drie, vier of zelfs zes strengen, draaien, wringen of misschien wel roosjes maken. Gebruik je fantasie! 

Het deeg:
250 gram 100% hydr. desem
Kwart theelepel droge gist ( om de desem te helpen, volkoren is tamelijk zwaar)
450 gram broodmeel
300 volkorenmeel
12 gram zout
360 gram water

Doe alle ingredienten behalve het zout in de kom en mix doorelkaar. Laat 15 min. staan ( autolyse). Doe daarna het zout erbij en kneed 8 minuten.
Zet een met olie ngevette kom klaar, daar gaat de bal deeg in. Keer de bal zodat hij geheel ingevat is. Zet de kom op een lauwe plek weg om te rijzen. Dit duurt ongeveer 2,5 uur.
Sla daarna het deeg door. En laat 15 minuten rusten ( benchrest).
Geef vorm aan het brood door het b.v. in drie strengen te verdelen en te vlechten. Je kunt de vlecht ook opbollen of in een ring leggen.
Laat het dan afgedekt nog een uur rijzen en bak het geheel af in een oven die voorverwarmd is tot 230 C. Doe een bakje water in de oven voor de stoom en draai de temp terug tot 210 graden. Bak in 40 tot 45 min. het brood gaar en bruin. Vijf. Min.  Voor het einde zet je de deur van de oven op een kier om de stoom te laten ontsnappen.