dinsdag 22 oktober 2013

Kadetjes

 
Ouderwetse broodjes eigenlijk. Maar het zijn  ook gewoon best wel heel  erg lekkere broodjes, die kadetjes. Langwerpig en met een zacht-zoete smaak. Perfect voor de lunch of bij een picknick.
En zo maak je ze ( voor 8 stuks):
500 gr patentmeel
150 water
150 melk
1 stick cappuchinoschuim ( melk)
7 gram zout
22 gram verse gist of 1 zakje (7 gr) droge gist
 
 
Zeef het meel. Meng de gist met de melk en het zout met het water. Voeg dat aan het gezeefde meel toe. Voeg de inhoud van de stick cappuchinoschuim toe en meng 5 minuten op lage snelheid. Daarna 10 minuten op middelsnelheid. Schraap het deeg uit de kom en vet de kom in met wat olijfolie. Doe het deeg weer terug en zorg dat de olie rondom de deegklomp komt. Dek af en laat een half uur rijzen waarbij je elke 10 minuten het deeg een keer doorslaat.
Vorm van het deeg 8 stukken en laat die 10 minuten afgedekt liggen. Vorm daarna de stukken deeg tot kadetten door met de hand een deuk in het deeg te drukken en de ene kant van het deeg op de andere te drukken. Leg ze met de naad naar boven in een stokbroodvorm of tussen de vouwen van een bebloemde theedoek en laat ze een uur afgedekt rijzen.
Bak de kadetten 20 minuten bij 230 graden en geef de eerste 10 minuten stoom door een bakje water in de oven te zetten of door met een plantenspuit water op de bodem van de hete oven te spuiten.