donderdag 9 mei 2013

Walnotenspread -Walnotella

 
 
 
 
 
Walnoten-chocoladespread is makkelijk zelf te maken en veel lekkerder dan welke notenpasta dan ook.
Je moet wel een beetje voorraad walnoten hebben, met een zakje van 250 gram noten in de dop kom je niet ver. Maar als je een notelaar in de tuin hebt staan of een vriendelijke buur wil ze met je delen dan is dit recept een heerlijke aanvulling op je eigengemaakte broodbeleg.
 
Je pelt dus een redelijke hoeveelheid walnoten. Doe ze samen met een snuf zout, een eetlepel sesamolie of zoveel als nodig is om de pasta smeu├»g te maken, 2 eetlepels suiker en een eetlepel cacaopoeder in de keukenmachine en maal tot een pasta. Proef de massa en voeg naar smaak suiker of cacao toe. Ook heerlijk is een toevoeging van een handje sesamzaad die je even in een vette pan geroosterd hebt. 

Koninginnedagtaart

Een Koninginnedag - en straks natuurlijk een Koningsdag - moet wel een beetje gezellig zijn. Daarom nog maar eens de onvolprezen Worteltjestaart gemaakt. Niet gelijk roepen dat je geen konijn bent: Lodewijk Napoleon was ooit ook onze koning, maar sprak bedroevend Nederlands. Hij is beroemd geworden door de uitspraak die hij deed in zijn nep-Nederlands: "Ik ben het Konijn van Holland! ". Je bent dus in goed gezelschap als je worteltjestaart eet.

Neem dus:
250 gr margarine of boter
250 gr licht bruine suiker
250 gram geraspte winterwortel
5 eieren
Schil en sap van een sinaasappel of wat sinaasappelessence
170 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 opgehoopte thl bakpoeder
150 gr gepelde walnoten
Anderhalve thl gemalen koekkruiden of quatre epice
Snufje zout
En voor de icing:
Poedersuiker met wat water tot een smeuiige massa geroerd. Voor de frissigheid nog wat citroensap ( een druppeltje) toevoegen.

Zet de oven op 180 graden en vet een cakeblik in.
Doe de boter en suiker in een kom en roer of mix totdat het glanzend is. Scheidt de eieren en doe de dooiers een voor een bij het boter/suikermengsel, samen met de kruiden, het meel, het bakpoeder en de wortel. Mix het tot een brij.

Doe in een aparte kom de eiwitten en sla ze stijf. Zorg ervoor dat de kom vetvrij is, dan lukt het goed.
Spatel de stijfgeslagen eiwitten licht door het deegmengsel. Doe voorzichtig, je wilt het luchtig hebben en dan moet je niet de lucht eruit slaan.
Doe het deeg on de ingevette vorm en zet hem 45 minuten in de oven. Komt een in de cake gestoken sate-pen er droog uit, dan is de cake klaar. Is de pen nog wat vochtig geef de cake dan nog een minuutje of wat.
Als de cake afgekoeld is druip je de icing er overheen.