zaterdag 8 november 2014

Desem gereed maken en onderhouden

Desem gereed maken en onderhouden.


Je werkt met een wilde gistcultuur, een levend product. Als je er goed voor zorgt kan het jaren bijjeblijven. Zorg dat je schoon werkt, met schone lepels en schone potten.

Gereed maken om te bakken
Neem 30 gram Desem en voeg daar 100 gram water en 100 gram tarwebloem aan toe. Deze hoeveelheid heet een 100% hydratatie desem. Roer goed door en stort het beslag in een schone glazen ( augurken/bruine bonen) pot. Draai het deksel er losjes op. Gebruik een postelastiek om de pot heen om de hoogte van het beslag aan te geven zodat je makkelijk veranderingen opmerkt. Zet de pot weg bij kamertemperatuur. Het beslag zal na een aantal uren ( geduld, of je kunt gewoon gaan slapen!) rijzen tot de dubbele hoeveelheid. Het is nu gereed voor gebruik in het deeg. Het is handig om de avond voor je gaat bakken de desem aan te maken. De andere ochtend of middag kun je dan gaan bakken. Bovenstaande hoeveelheid is genoeg voor 500 gram meel. Natuurlijk kun je de hoeveelheden ver(drie)dubbelen.

Onderhoud
Hou 30 gram van de actieve desem achter en doe dat in een schone pot. Vul dit bij met 40 gram water en 50 gram tarwebloem. Roer goed door en zet voor een aantal uren weg bij kamertemperatuur. Als de desem is verdubbeld, roer je hem door ( hij zal dan natuurlijk weer terugzakken) en dan kun je hem in de koelkast bewaren.
Als je niet bakt moet je ééns per week dit ritueel herhalen. Van de 120 gram desem in de pot neem je weer 30 gram, de rest gooi je weg ( of je bakt er pannenkoeken of wafels van) enz. enz.. 
Verdubbelen  van  de hoeveelheid gaat ook goed.

Je desempot moet wel groot genoeg zijn om de desem te laten  rijzen.

Veel bakplezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten