dinsdag 16 oktober 2012

No knead brood

En dan eindelijk is het toch gelukt. Wat een kind van vier zou moeten kunnen lukte mij niet. No knead brood is toch echt simpel: bloem, water, zout, pietsje gist, roer samen, laat een nachtje overstaan, zet je oven op de hoogste stand met je vorm er in, heet laten worden, deeg in de vorm, deksel er op, 30 minuten met deksel en 20 minuten zonder bakken en klaar.

En dan ziet het er zo uit. Luchtig, mooi bruin en een heerlijke bite.
Het recept komt uit de NYT van nov. 2006 .
 405 gr bloem en nog wat meer om op je werkbald te strooien.
Kwart tl droge gist
Een en een kwart tl zout

Doe in een grote kom de bloem, gist en zout. Voeg 390 ml water toe en roer totdat het meel het water opgenomen heeft en er een lobbig deeg ontstaat. Het ziet er niet uit, maar dat geeft niet.
Laat het twaalf tot twintig (!) uur staan. Het deeg is klaar als het bubbelt en er gaatjes en blazen op staan.
Stort het op je bebloemde werkvlak en vouw het deeg een of twee keer ( zoals je een envelop zou vouwen: links, rechts, boven en onder). Met wat bloem op je handen kleeft het niet zo. Laat het 15 minuten afgedekt rusten.
Bebloem je vingers zodanig dat het deeg net niet kleeft en vorm het tot een bal en leg hem op een flink bebloemde theedoek. Dek hem af met nog een bebloemde theedoek voor een uur of twee. Dan is het deeg bijna verdubbeld.
Verhit de oven voor tot 250 graden en plaats de lege vorm met deksel in de oven zodat deze gloeiend heet wordt. De vorm kan bestaan uit een romertopf, een gietijzeren oan met deksel of een glazen vorm met deksel.
Als alles heet is neem je de vorm uit de oven en stort de bal deeg in de vorm. Dek af met deksel en zet het geheel in de gloeiende oven voor 30 minuten. Doe dan het deksel er af en bak nog ongeveer 20 minuten.
Tada! Een prachtig, luchtig en mooi bruin gebakken brood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten