woensdag 17 oktober 2012

Stokbrood

Geweldig! Een weekje geleden heb ik mezelf verwend met een prachtig bakblik, speciaal voor stokbroden. Er kunnen er 3 op en ze blijven dan prachtig in model.
Omdat we bij een vriendin gingen eten heb ik als cadeautje drie fraaie desemstokjes gebakken. Een met walnoten ( daar had ik nog een paar kilo van liggen), een met pompoenpitten, echte Kurbiskernen uit Oostenrijk en een neutrale.

En zo'n presentje durf je wel te geven!
Dit zijn dan desemstokjes, maar ze kunnen natuurlijk gewoon met gist gemaakt worden. Neem voor 3 stokjes 500gram meel, 350 gram water, 9 gram zout en 20 gram verse gist of een zakje gedroogde gist. Neem 75 gram van het water en los de gist op. Maak een kuil in het meel en doe de opgeloste gist daarin. Bedek het met wat meel van de rand. Strooi het zout langs de rand en meng voor ongeveer een halve minuut. Voeg dan het water toe en draai voor 3 minuten. Laat het deeg 5 minuten staan om te rusten. Meng dan het deeg tot een bal, maak de kom schoon, olie de bal deeg lichtjes in en leg de deegbal terug in de kom. Zet op een warme plek ( 20 graden) voor de eerste rijs vanongeveer 2,5 uur.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten