maandag 13 augustus 2012

Roomborstplaat

Iemand vroeg mij om het recept van roomborstplaat. Ik leerde dat maken op de LEAO, waar we kookles van Mw. Timmer kregen. Allemaal met een wit schort om de keuken in, maandags  's morgens vroeg. Wat hadden we er een hekel aan. Om elf uur in de morgen zaten we al aan de boerenkool en daarna ook nog de rommel afwassen. Maar met de feestdagen kregen we leuke dingen: rozijnenbrood bakken en borstplaat maken. Op de site van een lagere school kwam ik het recept weer tegen. Ik kreeg er gelijk weer zin in en ga beslist op zoek naar vormpjes. Maar met een borrelglaasje kun je ook goed borstplaatjes uitsteken, dus hierbij het recept.

Roomborstplaat

Voor borstplaat heb je speciale vormen nodig. Na het drogen van de vorstplaat moet je die gemakkelijk kunnen openmaken. Met een paar druppels essence kun je de borstplaat allerlei lekkere smaakjes geven.

Koffie, amandel en rum zijn favoriet. Chocolade borstplaat maak je door met de suiker een halve eetlepel cacaopoeder mee te koken. En als je op dezelfde manier een theelepel oploskoffie meekookt, krijg je mokkaborstplaat.

Je hebt nodig:  

250 gram kristalsuiker

 De helft van een bekertje slagroom van 125 ml

 1½ eetlepel melk

 1 theelepel roomboter

 Een smaakje

En verder:            Borstplaatvormpjes of andere ijzeren vormpjes zonder bodem

 Bakpapier

 Steelpan

 Houten lepel

 Zo maak je het:

Het bakpapier op een plank leggen.

 De borstplaatvormpjes met koud water nat maken en op het bakpapier leggen.

In het steelpannetje de suiker met de slagroom, de melk en de boter mengen.

 Het geheel zachtjes al roerend met een houten lepel op een laag vuur aan de kook brengen tot de suiker is opgelost.

 Het smaakje toevoegen.

 Op het moment dat de laatste druppel gesmolten suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen, de pan van het vuur nemen.

Met de houten lepel de suikersiroop krachtig doorroeren, zodat de suikerstroop snel afkoelt.

 Blijf doorroeren tot het mengsel een krassend geluid gaat maken. Het ziet er dan ondoorzichtig uit.

 De suikerlaag langs de rand en de bodem van de pan telkens losmaken en door de massa roeren.

Let op dat het mengsel nog vloeibaar genoeg is om in de vormpjes te gieten. Is het toch te dik, dan kun je de suikermassa opnieuw verwarmen en laten oplossen.

Het mengsel in de vormpjes gieten.

 Laten afkoelen en goed hard laten worden. Na een half uurtje de vormpjes voorzichtig rechtop zetten om de andere kant uit te laten harden.

 Vormpjes na een uur verwijderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen