vrijdag 1 november 2013

Volkoren-lijnzaadbrood uit de Römertopf

In mijn gezellige  tweedehandswinkel vond ik een Römertopf. Daar had ik lang naar gezocht en op gewacht! Deze Römertopf heeft als voordeel dat de onderste bak aan de binnenkant geglazuurd is. Het deksel is van ongeglazuurde klei en dus poreus. Het water dat in het deksel trekt en later verdampt heeft zeker invloed op de smaak van het brood en de structuur van de korst. 
Ik ben dus maar eens een groot brood gaan bakken;  een grote vorm vraagt tenslotte om een groot brood. 
Zo lukte het om een smakelijk brood te bakken met een goede structuur, luchtig en met een knapperige korst.
Tarwebrood met lijnzaad
500 gram patentbloem
500 gram tarwemeel
50 gram lijnzaad
42 gram verse gist
3 gram suiker
16 gram zout
650 gram water (2x 100 en 450 gram)
Een tv-kok gaf eens de tip om als je zout in om het even welk recept gebruikt, je dit zout het best in vocht op kunt lossen voor je het toevoegt. Sinds die tijd los ik het zout voor mijn brood op in 100 gram water. Dat rekent makkelijk met de rest van het vocht. Ik giet het zoute water langs de rand van de kom op het meel. Dit heeft als voordeel dat de levende gistcellen niet verbranden door het zout. 
Strooi het meel in een kom, maak een kuiltje in het midden en verkruimel daar de gist in. Giet 100 gram water en de suiker over de gist in het kuiltje en bedek het water met meel van de rand. Giet een volgende 100 gram water met daarin het zout langs de rand over het meel. Laat dit ongeveer 10 minuten staan zodat het gistingsproces op gang komt. 
Mix dan alle verdere ingrediënten, kneed het met de machine 5 minuten op langzame stand en 10 minuten op stand 2.  Laat het deeg 1 uur rijzen.
Zet in deze tijd de Römertopf en het deksel onder water.
Sla het deeg na de eerste rijs  door. Strooi wat bloem of semolina op de bodem van de Römertopf die je aan de binnenkant hebt drooggeveegd.  Maak een rol van het deeg en leg deze in de Römertopf.  Leg het deksel er op. Laat het deeg 45 minuten rijzen. Vergeet niet -zoals ik deze keer, je ziet het op de foto - het brood in te snijden op driekwart van de 2e rijstijd.
Zet de Römertopf in de - let op! - koude oven. Doe je dat niet, dan kan je Römertopf barsten en is hij niks meer waard. Laat het deksel er op. Zet de temperatuur op 250 graden. Als deze temperatuur bereikt is verlaag je hem naar 220 graden en bak je nog 20 minuten. Dan verwijder je het deksel en bak je het brood af in 25 minuten. 
Wordt het brood te bruin dek het dan af met een baksel of een stuk bakpapier.

donderdag 31 oktober 2013

Walnoten roggebrood

Afgelopen week vond ik bij de Aldi een "speciaalbrood" . Het was een roggebrood met walnoten. Nou, dat kan ik natuurlijk vast zelf wel. Roggemeel had ik nog in huis en aan walnoten geen gebrek. Handig hoor, zo'n voorraadje van van alles!


200 Gr. Meel
200 Gr. Roggemeel
200 Gr. Grof gebroken walnoten
350 water
22 Gr. Gist/ 1zakje droge gist
1 koffielepel honing
8 gram zout

Meng alles in een kom, laat het tot dubbele hoeveelheid rijzen. Sla het door, maak er een brood van of vorm het tot een ring met een gat er in. Ik gebruik een tulbandvorm, dat is ook leuk. Laat nogmaals rijzen. Warm de oven voor op 220 graden, zet het brood er in en verstuif wat water over de hete vloer. Bak het brood 10 min. En verlaag dan de temperatuur naar 200 graden waar het nog 20 minuten moet bakken. Als je op de bodem klopt en het klinkt hol is het brood gaar. Is dat nog niet het geval bak het dan nog een minuut of vijf na.

dinsdag 22 oktober 2013

Kadetjes

 
Ouderwetse broodjes eigenlijk. Maar het zijn  ook gewoon best wel heel  erg lekkere broodjes, die kadetjes. Langwerpig en met een zacht-zoete smaak. Perfect voor de lunch of bij een picknick.
En zo maak je ze ( voor 8 stuks):
500 gr patentmeel
150 water
150 melk
1 stick cappuchinoschuim ( melk)
7 gram zout
22 gram verse gist of 1 zakje (7 gr) droge gist
 
 
Zeef het meel. Meng de gist met de melk en het zout met het water. Voeg dat aan het gezeefde meel toe. Voeg de inhoud van de stick cappuchinoschuim toe en meng 5 minuten op lage snelheid. Daarna 10 minuten op middelsnelheid. Schraap het deeg uit de kom en vet de kom in met wat olijfolie. Doe het deeg weer terug en zorg dat de olie rondom de deegklomp komt. Dek af en laat een half uur rijzen waarbij je elke 10 minuten het deeg een keer doorslaat.
Vorm van het deeg 8 stukken en laat die 10 minuten afgedekt liggen. Vorm daarna de stukken deeg tot kadetten door met de hand een deuk in het deeg te drukken en de ene kant van het deeg op de andere te drukken. Leg ze met de naad naar boven in een stokbroodvorm of tussen de vouwen van een bebloemde theedoek en laat ze een uur afgedekt rijzen.
Bak de kadetten 20 minuten bij 230 graden en geef de eerste 10 minuten stoom door een bakje water in de oven te zetten of door met een plantenspuit water op de bodem van de hete oven te spuiten.
 

woensdag 11 september 2013

Broodkruiden en een Rogge-desem vloerbrood

Broodkruiden zijn een manier om brood een nog lekkerder smaak te geven. Het is vaak een mengsel van inheemse kruiden zoals Venkelzaad, Korianderzaad, Komijnzaad en Anijs. Soms is het mengsel aangevuld met Dille, soms gebruikt men maar drie soorten van deze reeks. 
Klassiek is het Roggebrood met broodkruiden.
Neem voor het Roggebrood
500 gram Roggemeel
500 gram tarwebloem
650 gram water
80 gram desem
16 gram zout
Een halve thl instantgist
Twee eetlepels broodkruiden
 
Maak een voordeeg van de helft van het meel en het water, doe de desem erbij met 4 gram zout en de instantgist. Mix 2 minuten op lage toeren.
Zet dit deeg minstens 12 uur in de koelkast.
Haal het na de rusttijd uit de koeling en laat het een uur bij kamertemperatuur staan. Voeg dan de andere ingediënten toe. Mix 5 minuten op lage toeren en 10 minuten op stand 2.
Laat ruim een uur rijzen, vorm het brood en laat het voor de tweede maal rijzen. Meestal is drie kwartier genoeg. Bij driekwart rijs snij je met een scherp mes een kruis in het deeg. Het brood zal dan tijdens het bakken niet scheuren.
Bak het brood in een voorverwarmde oven op 230 graden. Zet een kopje water in de oven, haal dat er na 20 minuten baktijd uit en verlaag de temperatuur naar 210 graden. Bak nog  25 minuten door. 

vrijdag 30 augustus 2013

Desempannekoekjes

Bij het verversen van desem hou je vaak behoorlijk wat desem over.  Dat moet je dan weggooien en dat is zonde.  Beter is het om er pannenkoeken van te bakken.  Is de desem wat dik dan leng je het aan met wat water. Vergeet geen snufje zout... Ik vond ze lekker!

zondag 18 augustus 2013

Oogstbrood

250 bloem
125 roggemeel
125 tarwemeel
300 water
22 gr verse gist
1 thl zout
5 lepels gesneden ui
250 gr courgette, geraspt of julienne
75 gr kaas, geraspt
1, 5 thl thijm

Zeef de bloem en doe het roggemeel en tarwemeel met het water en de gist in de mixer en mix tot het water opgenomen is. Doe  dan de courgette en de ui met de kaas en de thijm er bij en mix.
Laat het deeg 45 min. rijzen.
Vet een bakblik in en sla het deeg door.
Vorm een brood en leg het in het bakblik.
Laat 45 min. rijzen en zet het blik in een op 230 graden voorverwarmde oven.
Laat 40 minuten bakken.
Zet een kop water in de oven bij het brood.
20 minuten voor de baktijd afloopt het kopje water uit de oven halen.
Als het brood gaar is klinkt het hol als je op de onderkant klopt.
Is het niet gaar dan zet je het nog even in de oven terug.
Lekker met Marmite!

dinsdag 30 juli 2013

De fruitvliegjesval

Simpele oplossing voor een terugkerend  keukenprobleem. Neem een klein plastic bakje, doe er wat fruitschilletjes in ,  span er folie overheen en prik met een sateprikker oid een piepklein gaatje in het folie. Heb je genoeg vliegjes gevangen dan kun je ze buiten vrij laten. Voor een rigoureuzere oplossing doe je een laagje azijn,  een druppel afwasmiddel en een scheut water in het bakje. 
Succes.

zondag 21 juli 2013

Lofzang op zelfgebakken brood.

Waarom zelf je brood bakken? Kost dat niet veel tijd? Is dat niet veel werk? Is dat wel lekkerder?
Nee, het kost niet veel tijd. Wel veel geduld. De tijd die het kost zit hem in de tijd dat rijzen duurt. Hoe langer de rijstijd duurt hoe lekkerder het brood wordt.
Dus is plannen belangrijk.
Maar onthoud: rijzen kun je altijd vertragen door koelen. Heb je toevallig geen tijd zet je het gewoon in de koelkast. Het rijst nog wel door, maar het duurt wel langer voordat het helemaal volrezen is.
De minimale tijdsduur om brood te bakken is 3 uur. Als je dus om 9 uur begint heb je dus voor lunchtijd vers brood of broodjes.
Is het veel werk? Soms wel. Maar dat wil je dan zelf. Afwegen, kneden, 1e rijs, doorslaan, 2e rijs, vormen en afbakken zijn de minimale handelingen die je moet doen.
Lees je recept dus goed, kijk naar de tijden die het vraagt en plan dan je baksessie. Natuurlijk kan de rijstijd afwijken, het deeg is altijd leidend, niet de tijd.
Belangrijk is ook dat je de mogelijkheden van je oven kent. Dat leer je het makkelijkst als je regelmatig bakt.
Door blogs als deze en vele anderen te lezen en te volgen leer je ook truuks en krijg je tips over vocht toevoegen, afdekken al iets te bruin dreigt te worden enz. enz.




Is dat wel lekker?
Ja, het is veel lekkerder dan het brood dat je bij de bakker koopt. In het begin zal het misschien mislukken en / of niet lekker smaken. Maar oefening baart kunst. Ik ben nu bijna een jaar bezig en ik leer nog iedere keer van elk brood dat ik bak.
Het brood van de "warme bakker" mag dan nog weer beter zijn dan dat van de supermarkt, maar jij weet precies wat er in je brood zit.
Ook het feit dat je met bloem, water , zout en een hete oven heel lekkere dingen kan maken is natuurlijk erg leuk.
Spelen met smaken, spelen met deegsoorten, spelen met rijstijden en vaardigheden aanleren is een prettige bezigheid.
Ik vind het mooi om te zien dat deeg reageert op tijd. Dat het deeg andere dingen doet als je het koel laat rijzen. Dat er prachtige gasbellen ontstaan in je deeg. Dat deeg dus een levend organisme wordt omdat je er desem aan toevoegt en dat er smaak en geur aan komt.
De vaardigheid om het deeg op een mooie manier in te snijden ( te slashen), zodat het brood dat je bakt niet scheurt, maar dat het in de oven nog wat hoger rijst. En dat het best lang duurt eer je dat een beetje kunt :-)
Dat er veel verschillende vormen aan deeg gegeven kunnen worden en dat je brood met veel verschillende smaken kunt combineren.
Kortom, koop een pak bloem en ga experimenteren.

Binnenkort je eigen brood, echt Lekker!

( en vragen staat vrij! mail gerust)














zaterdag 20 juli 2013

Langzaam brood




Wat krijg je toch een heerlijk brood als je het deeg voor langere tijd in de koeling laat rusten. De smaak is zoveel intenser, de korst is knapperiger en het kruim smaakt lekkerder dan bij het "gewone brood".
Het duurt wel langer voordat je het brood kunt eten, maar de voordelen zoals boven omschreven zijn het wachten wel waard. Veel werk is het eigenlijk niet, het is meer een kwestie van goed plannen. Neem de tijd en geniet van het resultaat.



Stap 1.
Begin met een voordeeg ( poolish) te maken van 250 gr desemstarter, 250 gr bloem, 375 gr water en 1/8 thl instantgist. Meng met een lepel tot een blubberige massa. Het ziet er niet uit, maar het komt goed. Zet de kom met deeg een uurtje afgedekt met een plastic zak bij kamertemperatuur en daarna, hup,  in de koeling. Laat het er minstens 12 a 16 uur staan.

Stap 2. de volgende dag.
Maak dan een deeg van  de poolish uit stap 1 tezamen met 400 gr bloem, 100 gr semolina, 350 gr water, halve thl. instantgist en 10 gram zout. Mix dat tot een slap deeg. Laat 10 minuten in een ingevette kom staan. Vouw het dan 2 minuten. Het is een worstelpartij met het deeg, maar het komt aan het eind helemaal goed.  Laat afgedekt staan voor 45 minuten.
Vouw dan twee sets ( rechts over links, links over rechts, bodem over de top en de top over de bodem. Herhaal)
Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat weer 45 minuten staan.


Hier zie je hoe je deeg vouwt: http://www.youtube.com/watch?v=1timJlCT3PM


Doe bovenstaande stappen nog 3 maal, maar dan steeds 1x stretchen.  Elke stretch wordt gevolgd door 3 kwartier rust.
Na de laatste keer vouwen laat je het 10 minuutjes rusten op je werkbank. Je deeg ziet er nu heel anders uit dan aan het begin. Het ziet er nu zacht en glad uit. Dek het wel even af met een theedoek of folie.
Verwarm de oven voor op 230 C. In de tussentijd vorm je het stokbrood. En er is nog genoeg deeg over voor  een vloerbrood. Deel het deeg dus in 2 delen. Maak van je handen een kommetje. Rol van het ene deel van het deeg een bol. Bol het deeg op met je handen en draai het op je werkplek rond.
Leg de bol op een bakvel en dek af om te rijzen. Dat duurt een half uur tot drie kwartier.

Neem een theedoek en smeer hem in met bloem. Trek dan een deel van de doek naar boven zodat je er een rol deeg in kunt leggen. Maak nog twee van deze geulen. Het deeg voor de stokbroden gaat daarin rusten en houdt zijn vorm.
Maak van de andere helft van het deeg drie stokbroden. Deel het deeg in 3en. Maak van een deel een rechthoek en rol die vanaf de lange kant op. Bebloem je handen, dat werkt makkelijker, maar gebruik niet te veel bloem want je wil een smeuig deeg houden.  Dek het deeg af en laat 15 minuten rusten. Til ze dan met behulp van een deegschraper op en leg ze in de voorgevormde theedoek.
Ik heb zo'n handig bakblik..

Laat het deeg nog een half uur rijzen en bak ze dan in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Besproei de ovenvloer met wat water om stoom op te wekken. Laat de stoom na 10 minuten verdwijnen door de ovendeur open te zetten en verlaag de temperatuur naar 210 C. Ongeveer 10 minuten voordat het brood klaar is kun je de ovendeur nog een keer open zetten om de rest van de waterdamp weg te krijgen.  De korst van je brood wordt dan knapperiger.

vrijdag 19 juli 2013

Rozemarijn- knoflook foccacia

Het deegje van dit brood lag in de vriezer. Ik had heerlijk pizzadeeg gemaakt van italiaans meel van harde tarwe, type 00 met gist, zout , water en olijfolie. Ik heb het deeg laten ontdooien en uitgerold. Daarna heb ik het licht bestreken met olijfolie en bestrooid met verse rozemarijn. Met de vingers maak je dan een kuiltje in het deeg waar je een schijfje knoflook in steekt. Daarna wordt het brood in een op 230 C voorverwarmde oven ongeveer 25 minuten op de steen gebakken. 
 
 
 

vrijdag 12 juli 2013

Middernachtsnack

Wij houden van kaasfondue. Er blijft altijd weinig over.  Maar soms.... en wat doe je dan met de restjes?  Makkelijk: we maken er kaasfonduebroodjes van. Lekker als snack, van middernacht tot later.
Koop een rol bladerdeeg (uit de koeling in de supermarkt. Je kunt natuurlijk ook zelf bladerdeeg maken, maar dat is een heel gedoe :-) ),  snij uit de deeglap rondjes en uit het midden van de rondjes weer een rondje.  Nu heb je een bodem en een rand.  Leeg ze op een stuk bakpapier.  De rand plaats je over de bodem. Een beetje bijwerken qua grootte zodat de rand past mag best,  het deeg is elastisch, een beetje duwen en vouwen maakt het passend.  
Smeer het geheel in met wat olie;  misschien heb je nog zongedroogde tomaten waarvan je dan de olie kan gebruiken.
Lepel de kaasfondue op de bodem van het mandje van deeg. 
Maak van het restant deegreepjes die je over de vulling legt en die je ook met olie bestrijkt.
Zet het geheel in de tot 225 graden voorverwarmde oven en bak lekker goudbruin.

dinsdag 9 juli 2013

Aardbeienijs met broodkruim

Zo nu en dan een uitstapje moet toch kunnen. Maar zelfs in dit recept gebruik ik brood.  Ik vond mijn oude ijsmachine ergens achter in een kast. En het was behoorlijk warm. Dus heb ik de container in de vriezer gezet om koud te worden. Ik had nog wat zoete restjes in de koelkast die gemixt een heerlijke ijscombinatie op konden leveren.

nodig:
200 gr banketbakkersroom of custardpudding volgens aanwijzing op het pak
200 ml slagroom
200 gr verse aardbeien
2 thl. oranjebloesemwater ( Turkse winkel)
1 bruine boterham, vermalen tot kruim ( met paneermeel lukt het niet)


sla de slagroom lobbig en mix het met de aardbeien en de banketbakkersroom tot een pappig geheel. Voeg het oranjebloesemwater toe en mix nog even door.
Stort het geheel in de ijskoude container en laat die een klein half uurtje draaien. Voeg na 20 minuten het broodkruim toe.
Vries alles in en bewaar in de vriezer.




Icecream with Strawberries and breadcrumbs.

200 gr custardpudding
200 gr dubbel cream, whipped
200 gr ( or more) strawberries
2 tsp. Orange blossem water
1 slice of brown bread

Mix the whipped cream, the custardpudding, the strawberries and the orange blossem water. Put it in the freezed container of the ice cream machine and mix for 20 minits. Then add the bread crumbs en mix for 10 minutes more.
Put the mix in a container and put it in the freezer.

zaterdag 29 juni 2013

Fougasse

Ach,  wat er vandaag weer uit mijn oven kwam. .... heerlijke kleine broodjes gevuld met knoflook, olijf,  zongedroogde tomaten en ansjovis tapenade.  De ander is gevuld met Danish Blue.  Het grote brood is een gewoon dagelijks brood.

zaterdag 1 juni 2013

Pittige geroosterde Kekererwten door The Kitchenarian

Spicy Roasted Chickpeas — The Kitchenarian

Soms zie je een recept waarvan je gelijk weet dat je dat nog wel eens wil gaan maken of dat handig is voor bepaalde evenementen. Dit is er zo een. Makkelijk te maken als je kekers in huis hebt en een snelle snack wil.

dinsdag 21 mei 2013

Brood uit de pan ofwel No-Knead brood

Jaja, dat no-knead brood moest toch maar weer eens gebakken worden. Er staat dat een kind de was kan doen, maar het heeft me toch wel wat moeite gekost om hem netjes te krijgen. Maar deze is prima gelukt. Ik nam mijn mooiste gietijzeren pan, de Le Creuset met deksel. Kost een hoop, maar je hebt wel de beste pan die er is. Ik heb voor het bakken de knop van het deksel verwijderd, ik denk dat hij anders misschien zou smelten in de hitte.

Meng 400 gr meel zorgvuldig met zout en gist. Voeg 380 ml lauw water toe en meng met een rubber spatel kort door elkaar tot een kleverig deeg. Doe plasticfolie over de schaal en zet 12-18 uur weg op een lekker warm plekje. Vouw het slappe deeg met nog wat meel - ook aan de handen- totdat het tot een bol gevormd kan worden. Laat vijftien minuten rusten en doe dan het deeg op een met meel bestrooid werkvlak, vouw het  een paar keer over elkaar heen alsof je een brief vouwt en leg het dan met de naad naar beneden op een met fijn griesmeel (semolina, ook lekker om mee te bakken) bestrooide doek. Dek het af en laat het nog eens een uur of drie staan. Verwarm de oven op 250 graden. Smeer een gietijzeren pan in met olijfolie en laat hem mee opwarmen in de oven.  Doe het deeg in naar de hete pan en het deksel er op.. Haal na een half uur de deksel eraf en laat nog een kwartier bakken. Langer mag wel , korter niet, dan wordt het sponsachtig.


400 gram meel
380 ml lauwwarm water
1 zakje droge gist
1 flinke theelepel zout
semolina ( griesmeel, te koop bij de Jumbo of de Turkse winkel)
 

zondag 19 mei 2013

Tapenade

Ik kocht een blikje olijven bij de Lidl. Olijven gevuld met ansjovis stond er op. Ze waren inderdaad wat zoutig, maar niet vies. Wel waren ze door de pekel zachter dan normaal, maar nog wel met een bite. Ik heb ze afgegoten, in de hakmolen gedaan met een uitje, wat tijm, drie blaadjes basilicum , wat knoflook en een handje bonenkruid. Dat wordt een blijvertje voor op toast....


donderdag 9 mei 2013

Walnotenspread -Walnotella

 
 
 
 
 
Walnoten-chocoladespread is makkelijk zelf te maken en veel lekkerder dan welke notenpasta dan ook.
Je moet wel een beetje voorraad walnoten hebben, met een zakje van 250 gram noten in de dop kom je niet ver. Maar als je een notelaar in de tuin hebt staan of een vriendelijke buur wil ze met je delen dan is dit recept een heerlijke aanvulling op je eigengemaakte broodbeleg.
 
Je pelt dus een redelijke hoeveelheid walnoten. Doe ze samen met een snuf zout, een eetlepel sesamolie of zoveel als nodig is om de pasta smeuïg te maken, 2 eetlepels suiker en een eetlepel cacaopoeder in de keukenmachine en maal tot een pasta. Proef de massa en voeg naar smaak suiker of cacao toe. Ook heerlijk is een toevoeging van een handje sesamzaad die je even in een vette pan geroosterd hebt. 

Koninginnedagtaart

Een Koninginnedag - en straks natuurlijk een Koningsdag - moet wel een beetje gezellig zijn. Daarom nog maar eens de onvolprezen Worteltjestaart gemaakt. Niet gelijk roepen dat je geen konijn bent: Lodewijk Napoleon was ooit ook onze koning, maar sprak bedroevend Nederlands. Hij is beroemd geworden door de uitspraak die hij deed in zijn nep-Nederlands: "Ik ben het Konijn van Holland! ". Je bent dus in goed gezelschap als je worteltjestaart eet.

Neem dus:
250 gr margarine of boter
250 gr licht bruine suiker
250 gram geraspte winterwortel
5 eieren
Schil en sap van een sinaasappel of wat sinaasappelessence
170 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 opgehoopte thl bakpoeder
150 gr gepelde walnoten
Anderhalve thl gemalen koekkruiden of quatre epice
Snufje zout
En voor de icing:
Poedersuiker met wat water tot een smeuiige massa geroerd. Voor de frissigheid nog wat citroensap ( een druppeltje) toevoegen.

Zet de oven op 180 graden en vet een cakeblik in.
Doe de boter en suiker in een kom en roer of mix totdat het glanzend is. Scheidt de eieren en doe de dooiers een voor een bij het boter/suikermengsel, samen met de kruiden, het meel, het bakpoeder en de wortel. Mix het tot een brij.

Doe in een aparte kom de eiwitten en sla ze stijf. Zorg ervoor dat de kom vetvrij is, dan lukt het goed.
Spatel de stijfgeslagen eiwitten licht door het deegmengsel. Doe voorzichtig, je wilt het luchtig hebben en dan moet je niet de lucht eruit slaan.
Doe het deeg on de ingevette vorm en zet hem 45 minuten in de oven. Komt een in de cake gestoken sate-pen er droog uit, dan is de cake klaar. Is de pen nog wat vochtig geef de cake dan nog een minuutje of wat.
Als de cake afgekoeld is druip je de icing er overheen.


woensdag 8 mei 2013

Steenpizza

Het lukt steeds beter om pizza  maar ook brood netjes  op de steen te vlijen.  Deeg: 200 semolina en 800 type 00 durummeel, 650 water,  40 gr verse gist beetje suiker,  3 eetl. Olijfolie en 2 thl. Zout.  Mix totdat het deeg als een bal van de bodem van de kom loslaat en laat rijzen tot dubbel volume. Deel in 8 stukken en vorm per stuk een pizza. Beleg met wat je lekker vind. Dan op 250 graden bakken. 
Thats all Folks!

zondag 28 april 2013

Pita brood, zo gemaakt.

Hoe makkelijk is dat te maken, een kind kan de was doen! En echt hoor, het is heel andere koek dan die droge broodjes die met 8 in een pakje zitten. Dus..... neem een uur of 3 de tijd en bak deze broodjes voor de lunch of bij een snack.

http://www.thefreshloaf.com/recipes/pitabread heeft het recept gemaakt, maar de foto van de broodjes in de oven komt uit mijn keuken. En blijf bij de oven, dan kun je het brood zien poffen!



Voor 8 pitas

3 kop bloem ( ik gebruikt Italiaans meel, type 00, durum)
1 1/2 theelepels zout
1 eetlepel suiker of honing, (optioneel)
1 pakje gist of 2 thl losse gist of 20 gr. verse gist
1 1/4 kop lauw water
2 eetlepels olijfolie

Maak een brooddeeg van bovengenoemde ingrediënten en laat op een warme plek rijzen tot dubbele hoeveelheid. Sla het deeg door en deel het deeg in 8 stukken, laat het 15 min. rusten. Warm de oven voor tot 250 graden. Sproei wat water op de bodem van de hete oven en sluit de deur dan voor een half minuutje. Rol de deegballen zo plat mogelijk uit en leg ze per 2 in de hete oven. Bak ze ongeveer 4 minuten. Wil je ze bruiner, bak dan nog iets langer.
Veel plezier met poffen!

Ik heb nu al een paar maal deze broodjes gebakken en een handige manier gevonden om sneller te werken als je aan het bakken bent. Ik bak op de ovensteen die op de bodem van de oven ligt. Op het een-na-bovenste rek plaats ik het ovenrek. Na een minuut of 3 is het brood gepoft en leg ik het nog een minuut of 3 op het bovenste ovenrek in de hete oven. Ik kan er 2 à 3 per keer op de steen leggen.


Zijn ze niet geweldig mooi opgeblazen!

zaterdag 13 april 2013

Basisbrood, gewoon lekker.


Heb je zin om lekker brood te bakken,  probeer dit dan maar eens.  Het kost niet te veel tijd en je hebt voor minstens 4 dagen brood.
Je hebt nodig: een kilo  tarwemeel,  650 gr lauw water, 1 blokje verse gist of 2 zakjes droge gist en 18 gram zout.
Stort het meel in de kom van de mixer,  maak een kuiltje in het meel en verkruimel de gist of doe de inhoud van de zakjes gist in het kuiltje.  Zet de mixer aan een giet langzaam het water er bij.  Laat een kwartier rusten.  Zet de machine weer aan en voeg tijdens het draaien het zout toe.  Zet de mixer hoog en mix alles tot een samenhangende bal die van de wand loskomt.  Mix 10 min.
Doe de bal deeg in een met olie ingevette kom om hem te laten rijzen.  De kom moet vrij rechte wanden hebben om de rijs goed te laten verlopen. Zorg er voor dat de hele bol met olie bedekt is. Zet hem 2 uur afgedekt op een lauwe plek (oven! ). Stort het gerezen deeg op een bakmatje of aanrecht en druk het plat. Schuif je handen onder de deeglap en trek voorzichtig een derde deel naar opzij. Ga wat hoger en doe hetzelfde en doe dat ook met het laatste deel. Vouw het deeg op als een envelop,  draai een kwartslag en doe hetzelfde.  Deel het deeg in tweeën.  Maak een bal voor een rond brood of druk het deeg plaat en rol het vanaf de bovenkant op en leg het met de naad naar onder in een vooraf ingevette vorm.  Laat het deeg 3 kwartier afgedekt rijzen.  Warm de oven voor op 230 graden,  neem een schaar of een heel scherp mes en geef wat knippen of sneden in de bovenkant van het brood.  Dit voorkomt het scheuren van het deeg als het nogmaals gaat rijzen als het in de hete oven terecht komt.  Zet een vuurvast glas of schaaltje met water bij het brood in de oven en bak het brood in 40 minuten gaar en bruin.  Haal het water een kwartier voordat de baktijd afloopt er uit. Het brood is gaar als je op de bodem van het brood klopt en het hol klinkt.  Is het brood niet gaar dan zet je het nog even in de oven terug.

vrijdag 12 april 2013

Vegetarische zure room/ vetarme mayonaise

Ik ga wel eens naar de Turkse winkel op de hoek. In het begin kon ik er ook niet goed uit wijs: de etiketten veelal in het Turks gescheven waren voor mij abracadabra. En vragen aan de winkelier gaf geen soelaas omdat hij het Nederlandse woord niet aan het produkt kon linken. Maar door veel vragen en kijken ben ik er in de loop der tijd wel achter gekomen wat er in de diverse flesjes en potjes zit.
In onderstaand recept gebruik ik Erik Eksili Sos, een dikkige zuur/zoete saus op basis van pruimen i.p.v de Umeboshi pruimazijn.

Verkruimel 150 gram tahoe/tofu in de mengbeker van je staafmixer
Voeg een eetlepel neutrale olie toe
Wat aromat
2 eetlepels citroensap
2 theelepels azijn
En een eetlepel Erik Eksili Sos

Meng alles met de staafmixer tot het een dikke saus wordt. Voeg als het te droog is wat lepeltjes water toe.
Bewaar de saus in een glazen pot met schroefdeksel in de koelkast.

donderdag 11 april 2013

Gevulde foccacia

 Dit is de focaccia die ik gemaakt heb van gewoon basis-brooddeeg. Ik heb het deeg na de eerste rijs uitgerold tussen 2 bakmatjes. Daarna heb ik de lap voor de helft belegd met zongedroogde tomaat, gesneden olijven, bestrooid met pittige kaas en verse rozemarijn. Daarna de overgebleven lap deeg over de vulling gelegd en vastgedrukt. Om een leuk patroontje te maken deed ik dat met een vork. Prik dan met je vingers gaten in het deeg en bestrijk het met wat olie uit het potje zongedroogde tomaten. Laat het dan nog drie kwartier rijzen en bak het dan in 25 minuten gaar en bruin in een oven die op 230C is voorverwarmd.


vrijdag 5 april 2013

Bananenbrood met iets extra.

Bananenbrood is niet zo bekend bij ons maar dat mag de pret niet drukken.  Het is en goede manier om van je iets te rijpe bananen af te komen en het is een tamelijk snel te maken brood/cake. Eet het zo,  of met een likje boter.
Warm de oven voor op 180 graden.  Vet een niet zo groot cakeblik in.
Je hebt nodig:
2 geprakte bananen
120 gr yoghurt
60 ml zonnebloemolie
165 gr lichte basterdsuiker
1 ei
Gemalen noten (notenmeel)
1 zakje vanillesuiker
1 zakje bakpoeder
130 gr zelfrijzend bakmeel
65 gr tarwemeel
Halve tl kaneel
Klein beetje zout
Prak de bananen en mix ze met de yoghurt en het zakje bakpoeder.  
Voeg de olie,  de suiker,  het ei en het zakje vanillesuiker toe en klop het beslag door.
Mix de twee meelsoorten en het notenmeel en meng het door het beslag.
Schraap het deeg uit de kom in het ingevette blik en maak de bovenkant met een in water gedoopte lepel of spatel glad.  
Bak ongeveer 3 kwartier tot een breinaald droog uit het deeg komt.  
Los het brood en laat op een rek afkoelen.


Aangepast recept van Joy of baking.com

woensdag 3 april 2013

Vegetarische-spekjes-en-Danish-Blue pizza

Usually vegetarian pizza something with lots of tomatoes or vegetables. This pizza is topped with cheese, onion, sun-dried tomatoes, blue cheese, very thinly sliced ​​garlic and vegetarian bacon. I use Tivall , they are very nice. The pizza doughis made off durum wheat type 00.

Take 
500 gr flour
325 gr water, lukewarm
20 grams yeast or 1package quick yeast
2 tblsp olive oil
2 tsp caster suger

Make a ball of the dough and let it rise for 2 hrs.
Cut the ball in 4 till 6 parts, make balls of it and let it rise for 45 minutes in the fridge.
After that you form the dough into pizzas and put on the cheese, vegetarian speck, blue cheese, garlic and some sun dried tomatoes. Bake in a very hot oven 250/300 C.
Add some rocket salad and some capers after baking.


Meestal is en vegetarische pizza iets met veel tomaten of groenten.  Deze pizza is gegarneerd met kaas, ui, zongedroogde tomaten,  blauwe kaas, heel dunne plakjes knoflook en vegetarische spekreepjes. Ik gebruik die van Tivall. De reepjes zijn lekker van smaak, niet al te prominent maar een smakelijke uitbreiding van het vegetarisch arsenaal.
Het pizzadeeg wordt gemaakt van Italiaans durummeel type 00. Kijk maar eens bij de Italiaanse afdeling in de supermarkt. 

Neem 500 gram meel,  325 gr water,  20 gram gist of een zakje droge gist,  2 eetl. Olijfolie en 2 theelepels basterdsuiker. Maak er met de mixer in een minuut of 10 een bal van.  Laat het op een warme plaats een uur rijzen. 
Deel het dan in 4 of 5 stukken die je nog een drie kwartier en afgedekt in de koeling legt.
Vorm dan de pizzabodem en beleg hem naar smaak alvorens de pizza bij 250/300 graden af te bakken. 
Heb je nog deeg over maak er dan bolletjes van en bak ze af als brood. 
Ongebakken Pizzadeeg is goed in te vriezen. Ontdooi het deeg voor gebruik 24 uur in de koelkast.

dinsdag 2 april 2013

Polenta- oftewel Maisbrood

Gebruik in je reguliere  broodrecept eens een deel maisgries. 
Ik gebruik 100 gram per 500 gram meel( 400 meel/ 100 gries). Ik koop de polenta bij de Turkse winkel in een kiloverpakking. 
Polenta rijst slecht dus gebruik de aangegeven hoeveelheid. Het brood ziet er prachtig geel uit en smaakt heel zacht.

zondag 31 maart 2013

Nachotime

Lekkere hapjes voor bij de tv of op een feestje.  Nooit meer duffe nacho's uit een zakje eten als je deze heerlijke snack hebt gemaakt van een wrap die je licht met olie invet en bestrooit met wat peper uit de molen,  wat knoflook en kaas naar smaak.  Snij de wrap in driehoekjes, leg ze op een stuk  bakpapier onder de grill en laat ze bruinen.  Haal ze uit de oven, laat afkoelen en knapperig worden.

zaterdag 30 maart 2013

Bladerdeegkoekjes

Met zo'n pakje bladerdeeg kun je leuke dingen doen.  Hartige stengels met zout of kaas,  appelflappen of saucijzenbroodjes of deze  kattentongen. Ontdooi wat velletjes bladerdeeg en als ze werkbaar zijn rol je ze met de deegroller over wat suiker dat je op het werkblad strooit. Leeg er twee op elkaar en bestrooi ze met nog wat suiker en wat kaneel. Stel met een langwerpig vormpje koekjes uit het deeg.  Leg ze op een droge bakplaat en laat ze een half uur in de koelkast opstijven.  Warm de oven  voor op 230 graden en bak de koekjes in ongeveer 8 minuten bruin. Let goed op,   ze  karamelliseren snel. Lady ze op Den rooster knapperig worden en afkoelen.

dinsdag 26 maart 2013

Zoete verleiders

Dit is zo lekker! Koop een doos gepofte rijstkorrels ( ontbijtschap in de winkel) en een verpakking met 10 marsrepen. Zet een pan met water op het vuur en zet een roestvrijstalen kom op de pan. Voeg de in stukjes gesneden marsrepen toe. De kom wordt warm en de repen smelten zachtjes. Optioneel kun je nog een smaakje toevoegen, vanillesuiker gebruiken of sesamzaad of rozijnen meeroeren. Zijn ze helemaal gesmolten roer dan de gepofte rijst er door totdat alle rijst door het chocolade/toffeemengsel zijn omhuld. Schep in een papieren Caisse een hoopje van dit mengsel en versier het met boterglazuur en een bigareau of gekonfijte sinaasappelschil.

Verjaarstaartrestjes 2

Walnoten

Verjaarstaartrestjes

Komt nog

Cheescake van Liz

Kruisbessenjam met een twist.

Stokbrood en Liefhebberspizza

dinsdag 12 maart 2013

Walnoten, filodeeg en honing: Baklava!

Wat te doen met de voorraad walnoten die nu toch wel eens op moet? Dan maak je Baklava.  Heerlijk bij de thee of als toetje en heerlijk met ijs. 
Filodeeg op maat van je bakblik snijden,  6 laagjes maken en beboteren. Walnoten hakken en 4 eetlepels noten op het deeg leggen.  Dan 2 laagjes filodeeg beboteren en op de walnoten leggen.  Herhaal Tot de noten  op zijn.  De bovenste laag filodeeg bestaat weer uit 6 laagjes.
Snij de baklava in vierkantjes. Bak 50 minuten bij 180 graden.
Maak een stroopje van 200 suiker, 250 water,  8 eetlepels honing, een scheutje oranjebloesemwater ( Turkse winkel) en een stuk citroenschil.  Laat 20 minuten zachtjes koken en koel dan af. Giet de afgekoelde siroop over de baklava.

maandag 11 maart 2013

Melba toast!

Brood bakken is leuk. Maar soms mislukt er wel eens iets. Ook blijft er wel eens iets over. Welnu, daar heeft men iets op gevonden. Hartstikke makkelijk en eigenlijk veel lekkerder dan die muffe plakjes uit een pakje. Let dus op, hier komt het recept.
Snij van het brood flinterdunne plakjes. Leg ze dakpansgewijs op een met bakpapier belegde bakplaat. Zet de oven op 135 graden en bak de plakjes in ongeveer anderhalf uur bruin en droog. Niet vergeten: halverwege de baktijd de plakjes keren.
Bewaar ze ( eet ze liever op, ook bij het ontbijt smaken ze heerlijk) in een luchtdichte doos.

zondag 10 maart 2013

Mosselen op z'n slaks


Zat ik in de auto toen ik hoorde dat de Belgische sportverslaggever Rick de Sadeleer was overleden. Volgens de man die hem herdacht was hij gek op Moules a 'l escargot oftewel Mosselen op z'n slaks. Ik was gelijk verkocht: mosselen, boter, peterselie en veel knoflook zijn mijn lievelingsingredienten, dus laat staan als dat allemaal ( en nog iets meer) terugkomt in een gerecht.
Hier volgt het recept:
Neem per persoon 12 tot 20 ongekookte (dus levende, ja ) mosselen. Met een scherp mes open je de mosselschelp en leg het vlees uit de bovenste schelp in de onderste. Best wel lastig soms wegens het klemmen door de mossel, maar als je een scherp mes hebt is het goed te doen. 
Laat het water in de schelp en leg de schelpen in een vuurvaste schaal. Geef een draai uit de pepermolen en leg op elke mossel een klontje kruidenboter (* kruidenboter: boter, peterselie, knoflook, zout, peper en een scheutje citroensap tot een botertje roeren). Het is niet noodzakelijk maar maakt het nog lekkerder als je de mosselen ruim met gemalen belegen of oude kaas bestrooit. 
Zet het geheel 12 minuten in de oven op 220 graden.
Serveer met een lekkere koude witte wijn en een schaal stokbrood ( zie elders in mijn blog voor het stokbroodrecept).