Dagelijks
brood
Wat is er nu lekkerder dan je eigengebakken brood? Vers uit de oven, nog een beetje warm, heerlijk!
Dat kan met dit recept. Het vergt enige planning, maar eigenlijk is het meer wachten dan werk.
Probeer maar!
500
gram bloem of
200
gram tarwemeel of roggemeel en 300 gram bloem
325
gram water
200
gram desemstarter ( heb je nog geen starter, kijk dan in deze blog bij "Zuurdesem ( een starter) zelf maken". Je kunt natuurlijk ook 20 gram verse gist óf 7 gram droge gist en een theelepel suiker gebruiken.)
9
gram zout
Doe
het meel, de starter en het water in een kom en meng totdat het water door het
meel is opgenomen. Laat 15 minuten staan ( autolyse). Voeg dan het zout toe en
mix of kneed het deeg 10 minuten tot een soepel deeg.
Vet
een kom in met olie, doe de deegbal in de kom en zorg dat hij aan alle kanten
bedekt is met olie. Zet de kom 2 uur weg bij kamertemperatuur. Dan is hij
gereed voor de koelkast.
Zet de kom 12 uur in de koelkast.( je kunt gerust gaan
slapen. Voordeel van deze methode is dat je het werk over 2 dagen verdeeld.
Langer dan 12 uur kan ook nog, tot wel 36 uur toe. Het komt de smaak alleen
maar ten goede )
De
volgende dag laat je het deeg 2 uur op temperatuur komen. Dan haal je de bal
deeg uit de kom en duw je hem plat. Vouw hem dan in drieen, zoals je een brief
zou vouwen. Laat hem 15 minuten rusten ( benchrest).
Nu strooi je wat bloem op
je werkvlak, maak je van je handen een kom en duwt en vouwt het deeg tot een
bol of maak een rol zo breed als je bakblik en leg het deeg daar in. Laat een
uur rijzen.
Net voordat het de oven ingaat snij je met een scherp mes een kruis
in de bol, of kerf je de bovenkant van het brood in het blik in. Dit helpt het
brood niet in te scheuren tijdens het bakken.
Warm
de oven voor tot 230 graden. Zet een bakje water op de bodem van de oven.
Schuif het brood in de oven en sluit de deur. Na 20 minuten haal je het bakje
water uit de oven. Laat daarna nog 25 tot 30 minuten bakken bij een temperatuur
van 210 graden.