Klassiek is het Roggebrood met broodkruiden.
Neem voor het Roggebrood
500 gram Roggemeel
500 gram tarwebloem
650 gram water
80 gram desem
16 gram zout
Een halve thl instantgist
Twee eetlepels broodkruiden
Maak een voordeeg van de helft van het meel en het water, doe de desem erbij met 4 gram zout en de instantgist. Mix 2 minuten op lage toeren.
Zet dit deeg minstens 12 uur in de koelkast.
Haal het na de rusttijd uit de koeling en laat het een uur bij kamertemperatuur staan. Voeg dan de andere ingediƫnten toe. Mix 5 minuten op lage toeren en 10 minuten op stand 2.
Laat ruim een uur rijzen, vorm het brood en laat het voor de tweede maal rijzen. Meestal is drie kwartier genoeg. Bij driekwart rijs snij je met een scherp mes een kruis in het deeg. Het brood zal dan tijdens het bakken niet scheuren.
Bak het brood in een voorverwarmde oven op 230 graden. Zet een kopje water in de oven, haal dat er na 20 minuten baktijd uit en verlaag de temperatuur naar 210 graden. Bak nog 25 minuten door.