Mijn blog over zelfgemalen graan, zelfgebakken brood en hoe leuk en makkelijk het maken daarvan is. Hartige en zoete broden, met desem of gist, uit binnen- en buitenland. / My blog about home milled grains, home baked bread, sweet or savory, with sourdough or yeast.
Ff geen brood, maar omdat het bijna Sint is hier het recept voor kruidnoten.
Ingrediënten
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 125
gr donkere basterdsuiker
- 100 gr zachte boter
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 3 eetlepels melk
- Zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet de bakplaat in. Zeef boven een kom het bakmeel en maak een kuiltje in het midden. Voeg in het kuiltje de suiker, boter, speculaaskruiden, zout en melk toe en verkruimel die met de vingers door het meel. Kneed dit snel tot een soepel deeg. Vorm van het deeg kleine balletjes en leg die op de ingevette bakplaat. Bak de kruidnootjes in ongeveer 20 minuten bruin en gaar.
Restjes kaas zijn goed te verwerken als snackje. Makkelijk en zo klaar. Rasp de kaas en verwarm de oven voor op 180C.
Leg een vel nori op een bakmatje en leg op de nori een hoopje gemalen kaas. Spreidt de kaas wat uit en leg het een minuut of 8 in de oven of totdat het hoopje mooi uitgelopen is en licht gekleurd is. Haal dan de nori uit de oven en laat afkoelen. Knip met een schaar de nori rond de kaascrackers. Heb je geen nori, dan kun je de kaas ook uit laten smelten op een bakmatje. Om het eten makkelijk te maken kun je ook vóór het bakken een cocktailprikker op de kaas leggen die dan als handvat dient.
125 boter
125 suiker
250 meel
2 eieren
Doosje amandelen, wat suiker en eigeel om af te smeren
Vingers hoger dan breed wegens uitlopen. 2 uur koelen dan 15 min. bakken op 200.
Dat zijn me toch weer geweldige broodjes geworden! Dit maal een maanzaad- en een sesambrood, gemaakt volgens het San Francisco Sourdough recept van de Weekend Bakery .
Geweldig! Een weekje geleden heb ik mezelf verwend met een prachtig bakblik, speciaal voor stokbroden. Er kunnen er 3 op en ze blijven dan prachtig in model.
Omdat we bij een vriendin gingen eten heb ik als cadeautje drie fraaie desemstokjes gebakken. Een met walnoten ( daar had ik nog een paar kilo van liggen), een met pompoenpitten, echte Kurbiskernen uit Oostenrijk en een neutrale.
En zo'n presentje durf je wel te geven!
Dit zijn dan desemstokjes, maar ze kunnen natuurlijk gewoon met gist gemaakt worden. Neem voor 3 stokjes 500gram meel, 350 gram water, 9 gram zout en 20 gram verse gist of een zakje gedroogde gist. Neem 75 gram van het water en los de gist op. Maak een kuil in het meel en doe de opgeloste gist daarin. Bedek het met wat meel van de rand. Strooi het zout langs de rand en meng voor ongeveer een halve minuut. Voeg dan het water toe en draai voor 3 minuten. Laat het deeg 5 minuten staan om te rusten. Meng dan het deeg tot een bal, maak de kom schoon, olie de bal deeg lichtjes in en leg de deegbal terug in de kom. Zet op een warme plek ( 20 graden) voor de eerste rijs vanongeveer 2,5 uur.
En dan eindelijk is het toch gelukt. Wat een kind van vier zou moeten kunnen lukte mij niet. No knead brood is toch echt simpel: bloem, water, zout, pietsje gist, roer samen, laat een nachtje overstaan, zet je oven op de hoogste stand met je vorm er in, heet laten worden, deeg in de vorm, deksel er op, 30 minuten met deksel en 20 minuten zonder bakken en klaar.
En dan ziet het er zo uit. Luchtig, mooi bruin en een heerlijke bite.
Het recept komt uit de NYT van nov. 2006 .
405 gr bloem en nog wat meer om op je werkbald te strooien.
Kwart tl droge gist
Een en een kwart tl zout
Doe in een grote kom de bloem, gist en zout. Voeg 390 ml water toe en roer totdat het meel het water opgenomen heeft en er een lobbig deeg ontstaat. Het ziet er niet uit, maar dat geeft niet.
Laat het twaalf tot twintig (!) uur staan. Het deeg is klaar als het bubbelt en er gaatjes en blazen op staan.
Stort het op je bebloemde werkvlak en vouw het deeg een of twee keer ( zoals je een envelop zou vouwen: links, rechts, boven en onder). Met wat bloem op je handen kleeft het niet zo. Laat het 15 minuten afgedekt rusten.
Bebloem je vingers zodanig dat het deeg net niet kleeft en vorm het tot een bal en leg hem op een flink bebloemde theedoek. Dek hem af met nog een bebloemde theedoek voor een uur of twee. Dan is het deeg bijna verdubbeld.
Verhit de oven voor tot 250 graden en plaats de lege vorm met deksel in de oven zodat deze gloeiend heet wordt. De vorm kan bestaan uit een romertopf, een gietijzeren oan met deksel of een glazen vorm met deksel.
Als alles heet is neem je de vorm uit de oven en stort de bal deeg in de vorm. Dek af met deksel en zet het geheel in de gloeiende oven voor 30 minuten. Doe dan het deksel er af en bak nog ongeveer 20 minuten.
Tada! Een prachtig, luchtig en mooi bruin gebakken brood.
Heerlijke broodjes gebakken, het beleg zit er al in.
2 lappen gerezen brooddeeg ( vouw in de ene lap wat peterselie als vulling en in de andere lap kneed je wat gemalen kaas), leg ze naast elkaar en snij ze in repen. De repen om en om op elkaar leggen. Dan de stapel repen een kwart slag draaien, in stukken snijden, nogmaals laten rijzen (2e rijs) totdat ze zichtbaar gezwollen zijn en dan afbakken op 220 graden.
Laat je fantasie gaan met andere combinaties voor de vulling. Leuk en lekker.
Iemand vroeg mij om het recept van roomborstplaat. Ik leerde dat maken op de LEAO, waar we kookles van Mw. Timmer kregen. Allemaal met een wit schort om de keuken in, maandags 's morgens vroeg. Wat hadden we er een hekel aan. Om elf uur in de morgen zaten we al aan de boerenkool en daarna ook nog de rommel afwassen. Maar met de feestdagen kregen we leuke dingen: rozijnenbrood bakken en borstplaat maken. Op de site van een lagere school kwam ik het recept weer tegen. Ik kreeg er gelijk weer zin in en ga beslist op zoek naar vormpjes. Maar met een borrelglaasje kun je ook goed borstplaatjes uitsteken, dus hierbij het recept.
Roomborstplaat
Voor
borstplaat heb je speciale vormen nodig. Na het drogen van de vorstplaat moet
je die gemakkelijk kunnen openmaken. Met een paar druppels essence kun je de
borstplaat allerlei lekkere smaakjes geven.
Koffie,
amandel en rum zijn favoriet. Chocolade borstplaat maak je door met de suiker
een halve eetlepel cacaopoeder mee te koken. En als je op dezelfde manier een
theelepel oploskoffie meekookt, krijg je mokkaborstplaat.
Je hebt
nodig:
250 gram
kristalsuiker
De helft van een bekertje slagroom van 125 ml
1½ eetlepel melk
1 theelepel roomboter
Een smaakje
En
verder:Borstplaatvormpjes of
andere ijzeren vormpjes zonder bodem
Bakpapier
Steelpan
Houten lepel
Zo maak je het:
Het bakpapier
op een plank leggen.
De borstplaatvormpjes met koud water nat maken
en op het bakpapier leggen.
In het
steelpannetje de suiker met de slagroom, de melk en de boter mengen.
Het geheel zachtjes al roerend met een houten
lepel op een laag vuur aan de kook brengen tot de suiker is opgelost.
Het smaakje toevoegen.
Op het moment dat de laatste druppel gesmolten
suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen, de pan van het vuur
nemen.
Met de houten
lepel de suikersiroop krachtig doorroeren, zodat de suikerstroop snel afkoelt.
Blijf doorroeren tot het mengsel een krassend
geluid gaat maken. Het ziet er dan ondoorzichtig uit.
De suikerlaag langs de rand en de bodem van de
pan telkens losmaken en door de massa roeren.
Let op dat
het mengsel nog vloeibaar genoeg is om in de vormpjes te gieten. Is het toch te
dik, dan kun je de suikermassa opnieuw verwarmen en laten oplossen.
Het mengsel
in de vormpjes gieten.
Laten afkoelen en goed hard laten worden. Na
een half uurtje de vormpjes voorzichtig rechtop zetten om de andere kant uit te
laten harden.