Desem gereed maken en onderhouden.
Je werkt
met een wilde gistcultuur, een levend product. Als je er goed voor zorgt kan het
jaren bijjeblijven. Zorg dat je schoon werkt, met schone lepels en schone
potten.
Gereed maken om te bakken
Neem
30 gram Desem en voeg daar 100 gram water en 100 gram tarwebloem aan toe. Deze
hoeveelheid heet een 100% hydratatie desem. Roer goed door en stort het beslag
in een schone glazen ( augurken/bruine bonen) pot. Draai het deksel er losjes
op. Gebruik een postelastiek om de pot heen om de hoogte van het beslag aan te
geven zodat je makkelijk veranderingen opmerkt. Zet de pot weg bij
kamertemperatuur. Het beslag zal na een aantal uren ( geduld, of je kunt gewoon
gaan slapen!) rijzen tot de dubbele hoeveelheid. Het is nu gereed voor gebruik
in het deeg. Het is handig om de avond voor je gaat bakken de desem aan te
maken. De andere ochtend of middag kun je dan gaan bakken. Bovenstaande hoeveelheid
is genoeg voor 500 gram meel. Natuurlijk kun je de hoeveelheden ver(drie)dubbelen.
Onderhoud
Hou
30 gram van de actieve desem achter en doe dat in een schone pot. Vul dit bij
met 40 gram water en 50 gram tarwebloem. Roer goed door en zet voor een aantal
uren weg bij kamertemperatuur. Als de desem is verdubbeld, roer je hem door (
hij zal dan natuurlijk weer terugzakken) en dan kun je hem in de koelkast
bewaren.
Als
je niet bakt moet je ééns per week dit ritueel herhalen. Van de 120 gram desem
in de pot neem je weer 30 gram, de rest gooi je weg ( of je bakt er
pannenkoeken of wafels van) enz. enz..
Verdubbelen van de
hoeveelheid gaat ook goed.
Je
desempot moet wel groot genoeg zijn om de desem te laten rijzen.
Veel bakplezier!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten